Hur är de handikappades situation?

Och till den sista frågeställningen:

 

Hur är de handikappades situation?

 

Vi träffade några familjer med handikappade medlemmar. En av dem är en liten kille, Foom,  som går på en skola för "special kids", dvs för barn som har någon form av handikapp. Annika berättade att här finns få barn från slummen, de flesta barn kommer från rika familjer. Men Foom är från slummen och har Annika hjälpt till så att han kan gå på denna fina skola. Det är en jättesöt och glad liten kille, som snart ska fylla 6 år. Han har mycket spasmer och kan inte gå, men är klar i huvudet och kan prata. När vi var där blev han väldigt glad över att prata med Annika, de pratade om allt möjligt från pizza till Musse Pigg. 

Fooms familj har det väldigt svårt. Hans mamma måste vara med honom varje timme på dygnet, även när han är på skolan, och kan därför inte jobba. Pappan hjälper inte till så mycket och farmodern som brukade avlasta mamman, gick bort nyligen. Om situationen inte blir bättre, funderar mamman på att skicka iväg pojken till mormor, så att hon får tid för att arbeta. Men det betyder att Foom inte kan gå på denna skola för "special kids", och därmed stoppas hans positiva utveckling. 

 

 


Men denne lille pojke får ändå hjälp med ekonomin. Efter hans första år på skolan får han gå där gratis, och mycket av extrakostnaderna hjälper Annika till med. Ett exempel är utgifterna för hans simlektioner. Foom älskar verkligen att simma. Man får ett bidrag från staten på 500 Bath/månad (ca 120 SEK) om man är registrerad handikappad. För att kunna bli registrerad måste man besöka ett sjukhus eller läkare. Men det är inte alla som vill ta emot denna hjälp från staten. I denna familj är det en fråga om skam om man registrerar en person som handikappad. De menar att nu är det bestämt att Foom aldrig kan bli frisk för att han är registerad, och den "stämpeln" går aldrig bort.

 

 
 
Men att leva enbart på bidraget från staten är väldigt svårt, men att få ett arbete är ännu svårare på grund av sjukdomen. Sunvieng, en handikappad ung man, hade ett arbete förut men han var tvungen att ta hand om sin sjuka mor. Det jobbet gav en lön på 13 SEK per dag... Vad skulle han göra om inte Annika vore där? Utöver hennes Häng På projekt som ger jobb åt unga mammor som sparar pengar till sina barns utbildningar, försöker hon hitta arbete åt de handikappade i slummen. Till Sunvieng hjälper hon till med sponsorer och olika projekt. Men det svåra är att Annika inte kan ge honom vilket jobb som helst, utan det måste vara något han klarar av. Hans sjuka mor kan inte heller få in pengar, utan ligger i sängen mest hela dagarna. 

Det var till honom som vi gav några av våra gåvor - skorna från Team Sportia, lakan, handdukar och pengar. Hans handikapp sliter ut hans skor, eftersom han går snett. Bilden nedanför visar en glad Sunvieng med nya skor:

 

 

Vi besökte också en familj som består av mamma, dotter och två systersöner (tror vi). Dottern heter Fon, är 18 år gammal och har varit sjuk sedan hon föddes. Fon har ett eget rum och en spjälsäng som hon sover i. Hon kan inte prata eller gå och mamman låter henne sova i en sådan säng för hon är rädd att hon annars ska trilla ur. Övriga i familjen hade endast en madrass som möbel (alltså inte ens en säng). Tragiskt nog finns nästan inget hopp om förbättring för Fons välmående. Fon kommer nog aldrig att kunna prata eller gå och hon behöver syrgas för att få hjälp med andningen. Hon kommer såklart heller aldrig kunna få in pengar till familjens lilla ekonomi. 

 

Bilderna nedanför visar när vi jobbar på för fullt med Annikas projekt.

 

 
 
 
 
Häng På projektet:
 
 
 
Här är en bild där vi sålde galgar på en marknad i ett jättefint hotell:
 

Hur är skolan och hur försörjer de sig?

Nu till vår andra och tredje frågeställningar som är:

 

Hur ser skolsituationen ut i slumområdet Klong Toey och Thailand i allmänhet?

Och hur försörjer sig de vuxna i slummen?

 

Den thailändska skolan är som skolan var i Sverige för 30-40 år sedan. Här ska man lära sig utantill och rabbla saker så att man kan det i huvudet. Man kan fråga sig om det är så dåligt egentligen. De lär ju verkligen in saker och nöter in det. I skrivning skriver man sällan själv som vi gör här i Sverige utan man ska skriva efter förprickade papper. Detta gör att många thailändare skriver väldigt fint. I vissa skolor går man väldigt långa dagar (kl 8–18) och har läxor som måste göras när man kommit hem. Men liksom i Sverige beror det väldigt mycket på individen hur mycket man pluggar. I religionslektionerna läser man bara buddhism eftersom 95 % av thailändarna är buddhister. I språklektionerna läser man utöver thailändska även engelska och kinesiska. Men tyvärr är engelskan väldigt dålig. En orsak till detta är att det inte finns tillräckligt många engelskalärare med engelska som modersmål. De engelskalärare som finns är mest thailändare som bara kan grammatik och att skriva engelska, men de kan inte tala engelska särskilt bra. Vi märkte ändå att den yngre generationen thailändare är mycket bättre på engelska jämfört med de äldre. Det finns volontärer som arbetar som engelskalärare. Men dessa kommer och går, så undervisningen får ingen kontinuitet.

 

Förskolan vi besökte:

 

 

Ett tag var spelet Temple Run på Carros mobil mycket intressant...

 

 
 
De små fick också vara med på ett hörn.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Engelskalektion där det hämtades stämplar med olika figurer på. En stämpel sattes på pappret och vi skrev under stämpeln vad det hette på engelska och hur man uttalar ordet. Alla barnen var väldigt flitiga och ville verkligen lära sig. De visade stolt upp alla papper de skrivit och räknade upp motiven på engelska.
 

 

Många barn slutar skolan i tidig ålder. Den största anledningen till detta är att föräldrarna inte har råd eftersom skoluniform, mat och böcker mm kostar. Föräldrarna har oftast inte en utbildning och tycker att deras barn ska följa deras fotspår. Men det finns de som har motsatt åsikt. Moew satsar allt på sina barn och hennes döttrar pluggar som tusan. Deras framtid är redan utstakad som läkare. Så det är väldigt olika.

 

 
 
 
 
 
 
 

Väldigt få personer i slummen har en universitetsutbildning. Universitet är inte gratis som grundskolan utan kostar väldigt mycket, och det är sällan som föräldrarna kan stödja med pengar. Det är bara vissa linjer som man kan få studielån till. För ekonomilinjer kan man få lån men inte till en dramautbildning. I allmänhet i Thailand är det som i Sverige, att väldigt många har en universitetsutbildning.

 

När vi var och besökte Grand Palace upptäckte vi att några skolelever smygfotade oss. I gengäld fick vi ta ett kort på dom.

 

 

Arbete

Det är väldigt låg arbetslöshet i Thailand och även i slummen, alla som vill ha ett arbete kan få ett arbete. Det finns en massa ”onödiga” jobb enligt våra svenska mått. En man står som vakt i varje gatuhörn, 15 personer jobbar i en restaurang där det i Sverige skulle det funnits 2 servitriser. Men är det så ”onödigt” egentligen? Ju fler människor som har jobb desto mindre blir kriminaliteten.

De flesta i slummen är egen företagare som säljer någon vara på gatan eller i hemmen, ett exempel är när vi fick fotmassage blev vi masserade i deras sovrum/vardagsrum/kök. Andra vanliga jobb är i affärer som biträden. Om man vill tjäna pengar måste man komma utanför slummen och därför arbetar de flesta utanför området. Det är långa arbetsdagar i Thailand, fast med ett väldig lågt tempo.

 

Här är stället där vi fick fotmassage:

 

 
 

 

De flesta jobbar svart (nästan bara de statligt anställda betalar skatt) och därför har de sällan någon pension. Därmed förlitar de sig på att familj och barn ska ge bidrag med pengar när man bli äldre. Det är mycket större skillnader mellan män och kvinnor i yrkesval än vad det är i Sverige. Restaurangbranschen eller de som syr kläder är bland de mest jämställda jobben. Taxichaufförer och poliser är i princip bara män, men det finns kvinnor och blir säkert mer och mer kvinnor enligt Annika. Bland chefspositioner är det relativt jämlikt och den thailändska premiärministern är en kvinna. Men det är inte så att män jobbar mer än kvinnor, utan att kvinnor får jobben med de sämre arbetstiderna. Annika hoppas att om den yngre generationen utbildar sig mer blir det nog mindre skillnad mellan män och kvinnor.

 

Thailändarna prioriterar sin ekonomi på ett annorlunda sätt jämfört med oss svenskar. Det finns de som bor rätt bra i slummen, men många verkar inte bry sig på samma sätt som vi om hur deras boende ser ut. Närområdet täcks av smuts så varför ska de ha det städat? De prioriterar mopeder, telefon och TV. Alla har en TV därför att det är status att ha en. Man umgås ute och inte i hemmet och därför behöver inte huset se bra ut. 
 
Mitt bland alla trasiga hem fanns ett spel- och internetcafé. Vi funderar om man kanske skulle lagt pengarna på annat...
 
 
 
På måndag svarar vi om vår sista frågeställning - hur är de handikappades situation? Missa inte det!

Hur hjälper samhället de i slumområdet Klong Toey?

Idag blev vi intervjuade av Corren (tidningen denna gång)! Vi är verkligen tacksamma över att de ville skriva om oss och att vi får möjligheten att sprida vidare om hur livet i Bangkoks slum faktiskt är. Artikeln kommer att publiceras i tidningen omkring början av december. Återkommer när vi vet mer exakt, men missa det inte!

 

Så till vår första frågetällning som är: hur hjälper samhället de i slumområdet Klong Toey? Vårt svar är detta:

I Bangkok finns det finns statliga skolor som är gratis att studera i, men skoluniform, mat, böcker mm kostar och därmed har vissa i slummen inte råd. Sjukvård kostar också mycket pengar och många i slummen har inte råd med heller. Det finns dock kliniker som de allra fattigaste kan besöka gratis. Problemet är att människor i slummen inte vet om att dessa möjligheter finns, eller har de inte har tillräcklig initiativförmåga eller vilja att söka information. Det blir problem för de med någon psykisk sjukdom och som inte själva kan ta ansvar. ”Det behövs någon som drar igång det hela, och tyvärr är det sällan thailändarna själva” enligt Annika. Annika är den svensk kvinnan som bor i Bangkok och som var vår kontakt och bedriver diverse projekt för att hjälpa människor i Bangkoks slum.

 

 
 
En bild när vi är på väg till Sunvieng, den handikappade killen med en sjuk mor.
 
 
 
Det finns ingen A-kassa som befolkningen vet om eller liknande hjälpmedel till de arbetslösa. Det finns ett bidrag på 500 Bath (ca 120 SEK) om man är en registrerad handikappad. För att kunna bli registrerad måste man besöka ett sjukhus eller läkare. Äldre kan också få detta bidrag.
Nästa bild visar "gatan" där Moew bor.
 
 
 
 
 
Det fanns väldigt många volontärorganisationer i området som hjälper till, och de flesta av dem är kristna.
 
 
 
"Huvudgatan" i vårt område. I den nedersta våningen i det gröna huset låg förskolan som vi besökte och där vi hade engelskalektioner för barn. Mer information och bilder om den skolan kommer imorgon. 
 
 
 
 
 
 Någons ytterdörr...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(Lägg märke till muren med traggtråd...)
 
 
 
Det är många som undrar om det inte var läskigt att bo i slummen. Men nej, det kändes väldigt säkert i slummen, vi kändes oss inte hotade någon gång. De mest vanliga brotten som ändå finns där är användning av droger, men också att stjäla eller att göra inbrott. Det finns värre områden än där vi bodde som har tyngre kriminalitet, men Bangkok är väldigt säkert jämfört med andra storstäder. 
Alla thailändare vi mötte i slummen var så otroligt artiga och glada. De hade alltid ett leende på läpparna och ville alltid hälsa på oss men det enda de kunde på engelska var "Hello, how are you?". 
 
 
 
 
Barnen på bilden nedanför gick på förskolan vi besökte. En dag hörde vi ett rop och de två sprang fram till oss. Båda kramade oss och vi fick till och med en puss på kinden.
 

Projektarbetet fortsätter

Nu har vi haft PA lektion och pratat om hur vi ska presentera informationen vi fått under resan. Linda ska skriva en artikel, men Carro har bestämt sig för att bloggen blir hennes slutprodukt. Vi beslutade oss för att våra frågeställningar ska ändras.
De nya frågorna blev:

Hur hjälper samhället de i slumområdet Klong Toey?

Hur ser skolsituationen ut i slumområdet Klong Toey och i Thailand i allmänhet?

Hur försörjer sig de vuxna i slummen?

Hur är de handikappades situation?

 

Imorgon lägger vi upp bilder och information kring den första frågan. 

Så är det dags för en ny intervju. Imorgon ska vi bli intervjuade av Corren (tidningen denna gång). Ni kan se artikeln i tidningen i början av december. Missa inte det!


"Berzanelever hjälpte till i slummen"

Nu har uppföljningen av 24Corren kommit ut!
 
 
 
 
 Om ni missade 24Correns reportage som gjordes innan resan kommer det här:
 
 
 

Bilder och Buddhism

Just nu jobbar vi för fullt med att sammanställa all information vi fått under intervjuer och samtal med boende i Thailand, och så sorterar vi alla bilder. Så ha tålamod! Bilder kommer!
 
Under vår religionslektion idag hade vi en genomgång om buddhismen. Vi kunde glänsa lite grann med att berätta om vår välsignelse av munken, men också berätta vad man inte ska göra. Kvinnor ska inte stå eller sitta bredvid en munk, och absolut inte röra dem. Detta misstag gjorde Carro flera gånger under resan. Exempelvis på båten där hon naturligtvis ställde sig där det fanns plats - och det var såklart bredvid en munk. Som tur var verkade inte munken ta alltför illa upp och gick undan. Ett annat exempel var under välsignelsen då Carro skulle ta emot armbandet från munken. Efter mycket pinsamma sekunder då munken drog sig undan från Carros hand, fick han till slut kasta över armbandet. Lyckligtvis verkade även han förstå kulturkrocken och verkade inte arg. Men varning till alla kvinnor som åker till något buddhistiskt land - gör inte samma misstag som Carro, då blir det pinsamt...
 
 
Bilden visar templet där vi blev välsignade.
 

24Corren uppföljning

Efter lunch kom 24Corren och filmade en uppföljning av reportaget de gjorde innan vår resa. Vi blev väldigt glada och tacksamma över att de ville göra en fortsättning. Vi meddelar så fort vi vet när det nya reportaget ska sändas!
 
 
 
 
Tack än en gång 24Corren!
 

P4

Idag blev vi intervjuade av P4! 
Om du har missade det gå in på denna sida:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=504&artikel=5337434
 
 
 
 
Ett stort tack till P4 för att vi fick komma och berätta om vårt projektarbete.
 
 

Kyla, P4, 24Corren och galgar

I morse hade vi ställt klockan på väckning kl 05.20! Snälla Moew gick också upp så tidigt för att fixa en taxi till oss och för att krama oss hej då. Vi kommer att sakna Moew och hennes döttrar sååå mycket! Likaså Annika, en imponerande kvinna som gör ett fantastiskt arbete för så många i slummen. Det finns fler som vi kommer att sakna - både vuxna och barn. 
 
På Arlanda möttes vi av ett kallt och mörkt Sverige. Vi borde nog ha stannat kvar i Bangkok...
Carros pappa har nu hämtat oss på Arlanda och vi är på väg hem till Linköping, vi är så trötta att vi knappt kan hålla oss vakna. Men vi har flera goda nyheter och därmed måste ett inlägg göras!
 
P4 vill göra en intervju med oss och som det ser ut nu blir det redan imorgon. Så lyssna på P4 kl 15.30 imorgon (tisdag)!
24Corren har också mailat om en uppföljning av vårt arbete. Förhoppningsvis görs ännu ett reportage om oss redan denna veckan. 
 
Och sist men inte minst så är det väldigt många som beställt galgar. Vi har tagit hem så mycket som vi fick plats med. Så vi tror att alla de som beställt ska kunna få sina galgar.
Än en gång - STORT TACK för era beställningar! Tack vare er kan kvinnorna i slummen få det lite bättre. 
 

Sista dagen

Snart är vår sista dag slut här i Bangkok! Dagen började med att vi gjorde en snabb shoppingtur på marknaden bredvid skytrain stationen Mo chit. Därefter åkte vi tillbaka hem för att packa. Våra resväskor är fyllda till max, tack vare att så många beställt galgar. Ett stort tack till er som beställt! Ni ska veta att ert köp gör skillnad för de här i slummen. Så denna gång kan ni spendera pengarna med gott samvete. 
Då vi till slut fick ihop resväskorna och kunde stänga dem var det dags för lunch. När jag och Linda precis ätit klart kom två unga thailändska tjejer fram. De var 18 och 16 år gamla, och 18-åringen pratade mycket bra engelska. 16-åringen gjorde någon uppsats där hon skulle skriva om vad volontärer gör i slummen. Hon ville intervjua oss nästa vecka och fota oss. Men vi åker ju hem imorgon! Så det blev tyvärr ett nej. Men vänner på facebook blev vi i varje fall. 
Sedan hade vi vår "avskedsfest" med Moew, Princess och Pinky.
 
 
Vi gav dem lite saker som tack för att vi fått vi bo hos dem. Även om vi betalat för boendet så ville vi också ge dem lite presenter. De var mycket tacksamma för alla presenter, och frågade när vi kommer tillbaka till Bangkok. 
Därefter gjorde vi oss i ordning för kvällens middag. När Carro sminkade sig fick hon snabbt en publik. Pinky tyckte att ögonfransböjaren var mycket skojig, och Princess såg noggrant på när mascaran sattes på plats.
- "Beautiful girls!" sa Moew om resultatet om oss båda.
 
 
Moew skjutsade oss sedan till Annika som vi intervjuade i ca 30 min. Vi fick mycket bra information och det tackar vi för. Efter det bar till av till middagen, och gissa vart den var!
Jo, hos den svenska ambassadörens fru, Theresa, hon bjöd oss och Annika på middag hemma hos dem. Och vilket hus! Det är så stort och med så många rum. Pool har dom också. Linda funderade en stund om kanske ambassadörsjobbet är något som passar henne...
Maten var supergod, deras hund var supermysig och umgänget supertrevligt!
En superbra sista kväll helt enkelt!
 
Vilken resa vi gjort! Det är så mycket vi sett, och som knappt går att beskriva utan måste ses med egna ögon. Allt från djungel till turistställen som Khaosan Road. Från fina kvarter och enorma hus till slummen där vi bor. Och alla människor som vi har träffat! Alla med en glöd i ögonen och ett driv framåt - både svenskar, thailändare, friska och sjuka.
Vi har sett på med beundran och hjälpt till så gott vi har kunnat. 
 
Vi lovar att vi aldrig kommer att glömma denna resa!

Moews liv i slummen

Idag väcktes vi extra tidigt av Annika, det behövdes levereras fler galgar. När galg-jobbet var klart hade vi fri tid och spenderade den på MBK, ett enormt shoppingcenter. Det är så stort att det känns som om vi gick i timmar, men såg bara 1/10 av hela varuhuset.
Efter lite shopping och sval luft med aircondition skulle vi tillbaka till Annika. Och vilken syn vi möttes av utanför MBK! Det var någon sorts fest eller festival inspirerat av Japanskt mode och manga. Ett hundratal thailändare hade klätt ut sig till allt från Powerpuffpinglorna till James Bond. Dessutom hölls en dansuppvisning med thailändsk hip hop. 
Vi mötte upp Annika och for vidare till en protestantisk kyrka och kyrkogård. Eftersom det är alla helgons dag idag hölls en speciell tur om vilka kända personer som var begravda där. Det hela avslutades med en gudstjänst med en svensk präst. 
När vi kom hem blev vi bjudna på thailändska efterrätter, väldigt gott! Efter maten visade vi upp filmer och bilder från skidresor för Princess och Pinky - de ville så gärna se snö. Under bildvisningen hade de båda flickorna jättestora ögon och många "ooooh" hördes. Princess visade sedan bilder från hennes skola. 
Efter alla bilder bestämde vi oss för att det var dax att intervjua Moew. Vi pratade om allt från jobb, universitet och grundskola, säkerheten här i slummen, religion till skillnader mellan män och kvinnor. 
Ni kanske undrar hur Moew har det? Moew är en av de familjer som har det väldigt bra jämfört med andra i slummen. Hennes två döttrar går på en katolsk skola och kan väldigt bra engelska jämfört med andra thailändare. Moew jobbar på förskolan och gör galgar (varje kväll när vi varit här). Hon försöker samla så mycket pengar hon kan till sina barns utbildning. Universitetsstudier kostar väldigt mycket här i Thailand. Hennes man arbetar i en annan stad och kommer hem ibland. Vi kommer inte kunna träffa honom, men har pratat med honom i telefon. 
Moews hus är rena lyxhotellet jämfört med andra hus här.
 
 
Rinnande vatten, internet och dator, tv, toaletter - ja, hon har det väldigt bra här. Alla väggar, förutom i badrummet, är rosa - så det verkar vara hennes favoritfärg. Överallt syns kors eller citat från Bibeln på thailändska.
Moew är en av väldigt få kristna här i Thailand. Hon berättar att främsta anledningen till att hon blev kristen är att hennes föräldrar var det. Enligt henne lär vanliga skolor inte ut något annat än buddism, och därför får hennes flickor gå på en katolsk skola. 
Moew är verkligen en kärleksfull mor. Många thailändare här spenderar sina pengar på TV-apparater eller alkohol, istället för att spara till sina barn och framtiden. Moew sparar mycket pengar till sina barn. Hennes högsta dröm att de ska bli läkare och flytta ifrån slummen. Det är därför hon sitter varje kväll och gör galgar.
 
 
 

Häng på….. köp en fin julklapp och gör en god gärning!

 Vill du ge bort en fin julklapp och samtidigt hjälpa dem i Bangkoks slum? Beställ dessa galgar från oss! Med ett sms, meddelande på facebook eller ett mail beställer du - så tar vi hem direkt från Bangkok. 100 kr/set och du hjälper ensamstående mammor att få pengar till bl.a. sina barns skolgång. Hjälp oss hjälpa!

Pizza och Mickey Mouse

Ekkami station var Annikas och vår mötesplats idag på morgonen. Därefter en kort taxitur och sedan var vi framme vid vårt mål, en skola för "special kids", dvs för barn som har någon form av handikapp. Skolan var mycket fin och ren, jämfört med skolorna i slummen. Annika berättade att här finns få barn från slummen, utan de flesta barn kommer från rika familjer. Men vi var ändå där för att träffa ett av barnen från slummen, som Annika hjälpt så att han kan gå på denna fina skola. Det var en jättesöt och glad liten kille, som snart ska fylla 6 år. Han har ungefär samma handikapp som flickan vi hälsade på igår, förutom att han är klar i huvudet och kan prata. Och som han pratade! Han ansikte lyste med ett brett leende när han såg Annika, och han babblade om allt från pizza och McDonalds till Mickey Mouse.

 

 


Hans familj har det väldigt svårt. Hans mamma måste vara med honom varje timme på dygnet, och kan därför inte jobba. Pappan hjälper inte till så mycket och farmodern som brukade avlasta mamman, gick bort nyligen. Om situationen inte blir bättre, funderar mamman på att skicka iväg pojken till mormor, så att hon får tid för att arbeta. Men det betyder att pojken inte kan gå på denna skola för "special kids", och därmed stoppas hans positiva utveckling.
Men denna lilla pojke får ändå hjälp med ekonomin. Efter hans första år på skolan får han gå där gratis, och mycket av extrakostnaderna hjälper Annika till med. Ett exempel är utgifterna för hans simlektioner. Han älskar verkligen att simma.
Vid lunch åkte vi tillbaka till slummen. Vi gav bort gåvor till förskolan.

 

 

Vi gav Moas pengar till den handikappade killen i slummen. Vi har frågat Annika om det var något vi kunde köpa/göra för pengarna, men hon sade att det som de uppskattar mest är pengar. Den handikappade killen tackade flera gånger på engelska och log.
Efter det jobbade vi på som attan. Vi gjorde klart kassar, packade galgar och sydde julgranar av tyg. Nu ligger vi utmattade hemma hos Moew, efter en underbar middag - nudelsoppa köpt i ett av gatustånden - och tänker på allt vi gjort under veckan. För idag var det faktiskt en vecka sedan vi kom hit. Herre jisses vad tiden gått fort.

Vi ska självklart ta hem många av dessa underbara galgar och undrar om någon av er vill beställa några? Det är ju snart jul så varför inte ge dessa som julklapp till föräldrar, mormor, farmor eller syskon! Meddela oss via mail, Facebook eller sms. Alla set av galgar, vilket är 4 barngalgar eller 3 vuxengalgar, kostar 100 SEK. 

 

 

 


Aldrig gå eller prata

 
 
 
Idag hade vi förmiddagen ledig - och vi måste ju utnyttja vår tid här till max. Så vi bestämde oss för att se ett måste för Bangkokturisten; Grand Palace. För att komma dit tog vi taxi (och det tar fortfarande ca 20 min att få tag på en taxi här i slummen). Vår taxichaufför, Mr Somboon, var väldigt pratglad med sin knappa engelska. När vi åkte förbi FN huset och The Government House (där det var en stor demonstration) drog han sig inte för att kritisera staten. Där fanns bara korruption och pengar är det enda som betyder något, tyckte han. Kungahuset däremot hyllades. Här i Thailand är kungen väldigt viktig. Det finns bilder på honom överallt och varje morgon och kväll hörs "kungahus-sången". Även här i slummen.
Idag var regnmolnen borta och solen har kommit fram igen, och med den värmen. Trots värmen var vårt besök på Gran Palace väldigt roligt, det är så stort och coolt.
 

Vid lunch åkte vi tillbaka för att träffa Annika och jobba. Men det var inte bara Annika vi träffade. 3 andra personer från två tidskrifter, Thailandsposten och Scandasia, var där för att göra reportage om Annika och hennes projekt. Vi fick - trots att vi måste sett ofräscha ut - stå som modeller och visa upp galgarna. Vänta några veckor så kanske vi syns i tidningarna.
 


Resten av eftermiddagen jobbade vi på för fullt. Dagens arbete var att skapa jobb till den handikappade killen,  genom att sy julgranar av tyg som han sedan kommer kunna göra färdiga och sälja. Efter några timmar kom några kvinnor, inkl Moew, som började sortera galgarna. Även den handikappade killen kom, och visade upp sina nya skor med ett stort leende. Resten av eftermiddagen var lokalen full med hårt arbetande kvinnor.
Under arbetet tog vi en liten paus och besökte ännu en familj i slummen. Denna familj bestod av mamma, dotter och två systersöner (tror vi). Dottern är i vår ålder, 18 år gammal, men har sedan födelsen varit sjuk. Deras hus, om man kan kalla det så, är väldigt likt den handikappade killens som vi besökte igår. Dottern har ett eget rum och en säng. Hon kan inte prata eller gå, så en säng är ett måste. Övriga i familjen hade endast en madrass som möbel (alltså inte ens en säng). Tragiskt nog finns nästan inget hopp om förbättring för dotterns välmående. Hon kommer nog aldrig att kunna prata eller gå. Hon kommer heller aldrig kunna få in pengar till familjens lilla ekonomi. Sorgligt men sant.
I youtube klippet om Hang On Hangers syns hon och hennes mamma lite grann.

http://www.youtube.com/watch?v=WyYCu1GJe3A


RSS 2.0